Terug naar het overzicht

Recept: Onglet Bordelaise

Voor 4 personen:
– 1kg à 1kg200 onglet of kraaibiefstuk
– 6 sjalotten + 1 extra voor de salade
– 1 fles rode wijn (liefst een bordeaux)
– 1l bruine fond
– 1 blaadje laurier
– Olijfolie
– Zwarte peper van de molen
– 6 “bintje” aardappelen of een andere friet aardappel.
– 1 kropsla

Begin met de saus, deze is niet direct klaar.
Snij je sjalotten fijn en doe deze in een pot met een scheutje olijfolie, stoof ze glazig aan. Doe er een snuifje suiker bij. Vervolgens blussen met rode wijnazijn en de fles rode wijn. Laat deze volledig inkoken, tot er bijna niets over blijft. De smaak zit namelijk voor in de sjalotten. Voeg nu laurier en bruine fond toe en laat deze (zachtjes) tot de helft inkoken. Wanneer de saus tot deze gewenste dikte is ingekookt, afwerken met peper van de molen, een snuifje zout en warm houden. Zet ondertussen een pan op het vuur met een scheutje olijfolie. Kruid je onglet met zwarte peper van de molen en wat zout. Wanneer je pan goed warm is, de onglet erin leggen en gedurende 2 à 3 minuten bakken aan elke kant, zodat er zich een mooie korst vormt. Erna verder afbakken in een voorverwarmde oven (220°c) gedurende 3 à 4 minuten, naargelang de dikte van het vlees.

Serveer met een fris slaatje en verse frietjes.

Recept by Brasserie Cousteau
Oostendsesteenweg 230, Ichtegem
https://Cousteau.be

 

 

Wijn1
Château Rozier 2015 – Saint Emilion Grand Cru                            € 17.85
Een rasechte Saint Emilion, op basis van merlot van oude wijngaarden. Diep purper van kleur met fijne aroma’s in de neus van confituur fruit zoals aardbei en bos – braambes, na walsen komt de toets van houtlagering boven. In de mond een sappige aanzet, stevige smaken als chocolade en ledertoetsen gaan harmonieus samen met het fruit. De afdronk kent een mooie tannine die eindigt met veel fraicheur.  

Wijn2
Château Pomys 2015 – Saint Estephe                                              € 19.80
Intens rode wijn met een lichte tranenband met baksteenrode reflecties. Aroma’s van gebrande koffie en rode vruchten, met een beetje groene peper op de achtergrond. Een rijke mondvulling met stevige tannines, afgerond door een aanwezige maar soepele houtlagering. 

Wijn3:
Ferrer Bobet 2015 – Priorat                                                              € 29.58
Sergi Ferrer-Salat en Raül Bobet zijn twee gedreven vrienden met een onmetelijk respect voor bodem en druif. Samen kochten ze de best gelegen wijngaarden op  de koelste en steilste hellingen van de appellatie Priorat. 65% Carignan van meer dan 100 jaar oud en 35% grenache noir. Pure klasse, waarin kracht en elegantie op een sublieme manier met elkaar zijn verweven. Vlijmscherp en mineraal zoals het hoort. Zonder twijfel bij de beste Spaanse wijnen die we ooit hebben geproefd. 

Deel op:

Categorieën

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief