Terug naar het overzicht

Hapjes voor de Feestdagen

Heb je geen inspiratie voor feestelijke hapjes?
Hier vind je alvast wat inspiratie met passende wijnen.


Hamburger:

Voor 4 personen:
Gehakt (Mooi alles vermengen en dan kleine hamburgers maken van ongeveer 25gr. Per stuk.)
– 100gr. zuiver varkensgehakt
– 1 eidooier
– Snuifje peper & zout
– 1 sjalot fijngesnipperd

Saus: (Alles goed vermengen.)
– Verse mayonnaise
– Ketchup
– Snuifje peper en zout
– 2 augurken fijngesneden
– 1 eetlepel gedroogde ui

Broodje:
– 3,5g gedroogde gist
– 1,5 eetlepel kristalsuiker
– 125 ml lauw kraanwater
– 40ml volle melk
– 225g tarwebloem
– 1 tl zout
– 25g ongezouten roomboter (op kamertamp.)
– 2 eieren
– Halve eetlepel sesamzaad

Bereiding van de broodjes:
1. Los de gist en suiker op in het water en roer er 50 ml melk door.
Laat 5min. Staan tot het licht begint te schuimen. Zeef ondertussen de bloem boven een grote kom en voeg het zout en de boter toe. Mix 1 minuut met een mixer met deeghaken tot de boter in kleine klontjes is verdeeld. Voeg het gistmengsel en 1 ei toe en mix in 5 minuut tot een slap, plakkerig deeg. Dek de kom af met vershoudfolie en laat anderhalf uur op een warme, tochtvrije plek rijzen.

2. Kneed het gerezen deeg kort door op een met bloem bestoven aanrecht en verdeel het in 8 gelijke stukken. Vorm met bloem bestoven handen bolletjes van het deeg. Leg ze naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met vershoudfolie en laat 45m. Rijzen op een warme tochtvrije plek. Verwarm ondertussen de oven op 200°c

3. Klop het andere ei los met 30ml melk en bestrijk de bolletjes ermee. Bestrooi het met sesamzaad. Bak de broodjes in de oven voor ca. 15 minuten. Laat op een rooster 30 minuten afkoelen tot kamertemperatuur.

 

Champignons gevuld met paprika en aubergine:

– 1 paprika
– 1 aubergine
– 1 teentje look
– Olijfolie
– Peper en zout
– 8 Parijse Champignons
– Verse Parmezaankaas

De rode paprika schillen en in blokjes snijden en de aubergine in blokjes snijden, samen in een ovenschaal leggen, kruiden met peper en zout en een teentje look pletten en er bij voegen.
Besprenkelen met olijfolie en in de oven plaatsen aan 200°.
Verschillende keren de paprika en de aubergine omroeren tot deze gaar zijn. Ongeveer 10 – 15 minuten.
Neem de champignons en verwijder de steel, vul dan de champignons met de paprika en aubergine besprenkel met olijfolie en plaats in de oven voor 5 minuten aan 200°c.
Als de champignons mooi zacht zijn serveren op een bord en de verse parmezaankaas erover raspen.
Afkruiden met fleur de Sel en peper.


Pizza met 3 kazen:

Deeg:
– 200 gr bloem
– 50 gr water (kamertemperatuur)
– 1 koffielepel olijfolie
– snuifje zout
– snuifje suiker
– gist

Maak een toren in een kom met de bloem, maak een gat in het midden.
Voeg het zout en suiker rond de bloem toe ( niet in het midden).
Mix de gist en het water en wacht 2 minuten, Voeg dan toe in het midden van de bloem met de olijfolie. Het deeg 10 minuten goed kneden, de kom afdekken met plastiekfolie en 20 minuten wachten.
Uw werkblad goed bloemen zodat het deeg niet blijft kleven
Maak 4 balletjes van ongeveer 50 gr/st. Opnieuw afdekken met een handdoek en 15 minuten wachten.
Dan de balletjes fijnrollen met een deegrol tot de gewenste vorm.

Pizza:
– Tomatensaus
– Blauwe kaas
– Mozarella
– Parmezaankaas

Smeer de pizzas in met tomatensaus en voeg de 3 kazen toe, afbakken in de oven voor ongeveer 10 – 15 minuten op 200°c

Met dank aan 
Chagall Nieuwpoort BVBA
Albert I laan 315 – 8620 Nieuwpoort 
www.chagall.be

 

Wijn1:
Veiga Naum 16 – Rias Baixas                                                                                    € 11.80
Deze pure Albarino uit Galicië heeft een kenmerkende, heldere strogele kleur met fijn aflopende tranen. De neus begint met een aantrekkelijk fruitboeket, perzik, ananas en meloen staan op de voorgrond. Na walsen komt de kruidige toets boven. In de mond herkennen we dezelfde frisse fruitsmaken, als ananas en limoen. De afsluiter is fris en elegant.  

Wijn2:
De Morgenzon Chenin Blanc 17 – Stellenbosch                                                               € 12.20
De wijngaarden van de Morgenzon zijn relatief hoog gelegen, hierdoor hebben hun wijnen een prachtige fraîcheur. In de neus mooie hints van groene appel, abrikoos en perzik. De mond start fris op jong fruit en evolueert mooi naar florale aroma’s met een honingtoets. De afdronk is mooi gebalanceerd met een perfecte harmonie van zuren en vettigheid. 

Wijn3:
Signat Brut Rosado Pinot Noir – Cava                                                                   € 8.88
Lichte rosé cava uit pure Pinot Noir druiven. In de neus mooie fruitige aanzet met verse aardbei en framboos, na walsen wat viooltjes. Een fijne bubbel en frisse aroma’s weten de fraicheur in de mond verder te zetten. De droge maar fruitige afdronk is elegant en blijft mooi hangen.

Deel op:

Categorieën

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief